ACEMA Credit obhájila vítěztví v testu úvěrů

01/08/14

Nevěřte úvěrovým podvodníkům!

V současné době se stále více rozšiřuje precedens úvěrových podvodů. Lidé, kteří jsou ve finanční tísni, se stále častěji obrací na nebankovní subjekty s žádostí o půjčku. Ne vždy se jim však poštěstí narazit na solventní a férovou instituci. Stává se velmi často, že poskytovatel úvěru jim cíleně zatají informace a sankce za případné nesplácení se pak šplhají do závratných výšin. Lidé si poté půjčují u dalších institucí, aby dostáli svým nesplaceným závazkům, čímž se dostávají do začarovaného kruhu, ze kterého téměř není úniku.

Jak se ale vyznat ve změti nabídek spotřebitelských úvěrů nebankovních institucí? Jak vybrat tu, která s Vámi jedná na rovinu? Tyto otázky se na sklonku loňského roku snažilo rozklíčovat Evropské sdružení na ochranu spotřebitelů UMBRELLA, které hodnotilo deset vybraných nebankovních subjektů poskytujících zajištěné spotřebitelské úvěry. Vznikla tak srovnávací analýza, která se snažila komplexně zachytit postup jednání nebankovních společností se svými klienty. „Analýza probíhala formou utajeného mystery shoppingu, tím jsme se snažili opravdu nezávisle zachytit veškeré jednání vycházející směrem ke klientům, samozřejmě i to potenciálně podvodné,“ uvedl Jan Mikulecký, předseda sdružení UMBRELLA. „Je zapotřebí odlišit námi hodnocené nebankovní subjekty od tzv. lichvářů. V analýze jsme naštěstí nezaznamenali žádné podvodné procesy, které by se snažily klienty nevědomě dostat do úzkých,“dodává Jan Mikulecký.

Z deseti vybraných testovaných subjektů dopadly nejlépe společnosti ACEMA Credit, a. s. a TGI Money, a. s., které se společně dělí o první místo. „Jsme velmi rádi, že se vyplácí proklientský přístup, který v naší společnosti uplatňujeme,“ uvedl Petr Šíma, ředitel marketingu společnosti ACEMA Credit, a. s. „Je v našem zájmu, aby byli žadatelé o půjčku důkladně informováni o podmínkách úvěru a naopak, abychom měli přehled o reálné finanční situaci klienta. Snižujeme tím riziko nesplácení, čímž zvyšujeme zájem lidí o naše finanční produkty,“ dodává Petr Šíma.

Je stále zapotřebí apelovat na všechny potenciální žadatele o úvěr, aby slepě nedůvěřovali všem informacím, které se jim snaží poskytovatelé namluvit. Ještě stále dost lidí podepisuje smlouvy, aniž by jim věnovali náležitou pozornost. Je opravdu důležité pročíst si pečlivě všechny smluvně uváděné informace a až teprve poté připojit svůj podpis.

Komplexní výsledky analýzy:

Další informace poskytne: